SIMON BAJLS

Simon Bajls ima više medalja nego godina. Kada je imala 24 godine, posedovala je 33 medalje sa svetskih prvenstava i olimpijskih igara. Rođena je 14. marta 1997, a 32 medalje je osvojila već u oktobru 2019. na Svetskom prvenstvu u Štutgartu.

Simon je prva osoba (ženskog i muškog pola) koja je osvojila medalje u svim disciplinama na svetskom prvenstvu u umetničkoj gimnastici. Dobila je i tri priznanja Laureus da je najbolja sportistkinja sveta. Na olimpijadi u Tokiju sportska javnost je proglasila pobednicom iako nije osvojila zlatnu medalju.

Simon je na svim takmičenjima, počevši od 2011. godine, kada je u svojoj četrnaestoj godini u Hjustonu osvojila prve medalje, pomerala granice. Izvodila je gimnastičke bravure i postizala rezultate koje su stručnjaci do tada smatrali nemogućim. U februaru 2020. objavljen je snimak njenog salta, od četiri sekunde, koji prevazilazi ono što je ljudski razum do tada mogao da zamisli kao moguće. Taj video je, za kratko vreme, pogledalo dva i po miliona ljudi; niko se nije usudio ni da proba to što je ona uradila.

Čudo je – kao i kod svih najboljih sportista sveta – počelo da se događa iznenada i neplanirano. Mala Simon je, u šestoj godini, krenula na izlet sa vršnjacima. Neplanirano je provirila kroz jedan prozor u gimnastičku dvoranu i videla sportistkinje koje su trenirale. Vežbe koje su one izvodile kod Simon su probudile impulsivnu reakciju i – počeo je put ka vrhu sveta.

Četiri sportske discipline – dve na podu, po jedna na gredi i u vazduhu – dobile su naziv „Simon Bajls“. Nekoliko muškaraca je pokušalo da imitira njene bravure… Niko nije uspeo.

Simon je rano, već u trećoj godini, ostala bez roditeljske brige. Nju, njene sestre i braću, pod uticajem alkohola i droga, napustila su oba roditelja…

Simonini roditelji su ostali neostvareni i – pali. Simon je ostvarila svoje potencijale i došla na vrh gimnastičkog sveta.

Odgovor u knjizi