SIMON BAJLS

Simon Bajls ima više najznačajnijih sportskih medalja nego godina. Kada je imala 24 godine, posedovala je 33 medalje sa svetskih prvenstava i olimpijskih igara. Rođena je 14. marta 1997, a 32 medalje je osvojila već u oktobru 2019. na Svetskom prvenstvu u Štutgartu.

Simon je prva osoba (ženskog i muškog pola) koja je osvojila medalje u svim disciplinama na svetskom prvenstvu u umetničkoj gimnastici. Dobila je i tri priznanja Laureus da je najbolja sportistkinja sveta. Na olimpijadi u Tokiju sportska javnost je proglasila pobednicom iako nije osvojila zlatnu medalju.

Simon je na svim takmičenjima, počevši od 2011. godine, kada je u svojoj četrnaestoj godini u Hjustonu osvojila prve medalje, pomerala granice. Izvodila je gimnastičke bravure i postizala rezultate koje su stručnjaci do tada smatrali nemogućim. U februaru 2020. objavljen je snimak njenog salta, od četiri sekunde, koji prevazilazi ono što je ljudski razum do tada mogao da zamisli kao moguće. Taj video je, za kratko vreme, pogledalo dva i po miliona ljudi, a njene koleginice i vrhunske gimnastičarke bile su u neverici i iskazale strahopoštovanje; niko se nije usudio ni da proba to što je ona uradila.

Čudo je – kao i kod svih najboljih sportista sveta – počelo da se događa iznenada i neplanirano. Mala Simon je, u šestoj godini, krenula na izlet sa vršnjacima. Neplanirano je provirila kroz jedan prozor u gimnastičku dvoranu i videla sportistkinje koje su trenirale. Vežbe koje su one izvodile kod Simon su probudile impulsivnu reakciju i – počeo je put ka vrhu sveta. Simon je odmah, tu ispred sale, počela da izvodi slične vežbe kao one devojke u sali. Prišao je začuđeni trener i pitao je gde je to naučila, kad je dobio odgovor da ne zna i da je niko nije podučavao, poslao je pismo njenim roditeljima (starateljima) sa zaključkom da mala princeza ima veliki potencijal i predložio da devojčica počne redovno da vežba.

U osmoj godini počeo je da ju trenira profesionalni trener. Tako je pokrenut program koji je Simon izveo na put nedostižne svetske šampionke. Ređali su se uspesi: već 2013. u svojoj 17. godini, na svetskom prvenstvu u belgijskom Antverpenu, osvojila je dve zlatne medalje; zatim je nastupila na olimpijadi u Sočiju 2014. godine i više niko nije mogao da ugrozi njenu neverovatnu dominaciju. Svi sportisti i treneri koji su videli i komentarisali Simonine gimnastičke bravure slažu se da je to što ona uspešno izvodi „revolucija u sportu“ i da niko nikada neće moći da je nadmaši, da je to „van ljudskih mogućnosti“. Svetska šampionka Svetlana Boginska kaže: „To je vanzemaljska gimnastika. Za mene je ona apsolutno van ovog sveta.“

Četiri sportske discipline – dve na podu, po jedna na gredi i u vazduhu – dobile su naziv „Simon Bajls“. Nekoliko muškaraca je pokušalo da imitira njene bravure, nijedan nije uspeo da to izvede kako bi trebalo, neki su pali ili su savili kolena da ne bi pali,  padali su na prsa, neki su se i povredili… Niko nije uspeo.

Simon je rano, već u trećoj godini, ostala bez roditeljske brige. Nju, njene sestre i braću, pod uticajem alkohola i droga, napustila su oba roditelja. Vrlo je moguće da su oni potonuli u poroke upravo zato što nisu ostvarili svoje genetske potencijale i sposobnosti. Neostvarenog čoveka, i onda kad nije svestan svojih sposobnosti, upravo njegova energija i potencijal „žuljaju“ i guraju u provaliju. Svaki čovek, upravo u sebi, „pronalazi ili najvećeg neprijatelja ili najvećeg prijatelja“, a ljudi koji ne ostvare sopstvene mogućnosti vrlo često tonu u blato nezadovoljstva, frustracije, zabluda, alkohola, kocke, narkotika…

Simonini roditelji su ostali neostvareni i – pali. Simon je ostvarila svoje potencijale i došla na vrh gimnastičkog sveta.

Simon je nedostižno gimnastičko čudo. A kako je to postala?

Odgovor se nalazi u knjizi TAJNE POBEDNIKA