SERENA VILIJAMS

Serena Vlijams

Serena Vilijams je najuspešnija teniserka 20. i 21. veka. Jedina je dobila četiri priznanja Akademije Laureus. Serena je 319 nedelja provela na prvom mestu, od toga 186 uzastopnih ima najviše – 39 osvojenih grend slem titula, od toga u singlu 23 – tu nije najbolja, Margaret Kort ima 24. U dublu je 12 puta osvojila prvo mesto. Pobedom nad Viktorijom Azarenkom na Otvorenom prvenstvu Francuske Serena je postala prva žena koja je na sva četiri grend slema pobedila u 50 mečeva, uspela je da sva četiri najveća turnira osvoji po tri puta, na Vimbldonu je pobedila šest puta. Pobedila je i u najviše pojedinačnih mečeva na velikim turnirima – ostvarila je više od 350 pobeda do septembra 2020. godine.

Serena je tenis počela da igra pod uticajem svog oca Ričarda, koji je trenirao tenisere i želeo da bar jedna njegova ćerka bude među uspešnim teniserkama. Otac je kod obe ćerke vrlo uspešno gradio i veštinu igre i psihički profil pobednika. Starija sestra Venus dodatno je motivisala mlađu Serenu, koja je želela da svoju sestru sustigne u svemu pa i u tenisu. Kada je imala samo četiri i po godine, Serena je osvojila prvi dečji turnir. Nastavila je da se takmiči, sa sestrom i sa svojim vršnjakinjama. Na turnirima za decu ispod 10 godina Serena je od 49 mogućih osvojila 46 turnira.

Prvi profesionalni meč Serena je igrala u oktobru 1995. u Kvebeku i izgubila. To je nije obeshrabrilo, naprotiv – probudilo je i ojačalo želju i potrebu da bude bolja, da bude najbolja. Godine 1997. počinje njen put uspeha… Nagli uspon počinje 2002. godine, ređaju se pobede i medalje – igrajući 61 meč ostvarila je 56 pobeda i osvojila osam titula u pojedinačnoj konkurenciji. Dolazi niz od četiri godine (2012, 2013, 2014. i 2015) velikih uspeha. Svetska teniska asocijacija je 2012. četvrti put proglasila najboljom teniserkom sveta.

Godina 2017. bila je neplanirano i neočekivano – izuzetna. Da je trudna, saznala je dva dana pred početak Australijan opena. Nije bilo lako; na jednoj strani najveća ljudska nagrada – da postane roditelj, na drugoj strani značajan turnir od koga zavisi njena pozicija na listi najboljih. Na pitanje novinara da li si bila uzbuđena, uplašena Serena je odgovila: „Razmišljala sam da li smem da igram… znam da je ponekad opasno u prvih 12 nedelja… Odličila sam da se fokusiram na Australijan open.“ Osvaja turnir i svoju 23 grend slem titulu i dolazi na prvu poziciju VTA liste. Konačno objavljuje da će – u čast dolazeće ćerkice Olimpije – propustiti više turnira. Vratila se u svojoj 39. godini i nastavlja da pobeđuje.

Serena je osvojila Australijan open i onda je pozvala muškarca svog života, koji se preznojavao u „čekaonici“; konačno su se venčali. Nakon toga je napisala pismo svojoj budućoj bebi u kome kaže: „Od najstarije mame najmlađoj… jedva čekam da dođeš na svet.“ Nekoliko meseci kasnije stigla je i najveća nagrada – beba Aleksis Olimpija Ohanijan. Umesto zamaha reketom i izazovnih sportskih poteza Serenin Fejsbuk, sajt i ostale internet profile preplavile su slike slatke devojčice koja već liči na majku.

O njenoj psihičkoj snazi i o tome koliko joj je do tenisa stalo najbolje je ilustrovala sama Serena u intervjuu za američku TV TED. Rekla je da sestru neograničeno voli, ali kad su na terenu: „Igram protiv sestre Venus kao da igram protiv sebe… isključim se i da kažem sebi: danas moraš da budeš bolja. Ne zanima me ko je s druge strane: moja sestra, moj prijatelj… moram da dokažem da sam ja bolja.“

Kako su je motivisali roditelji i sestra, kako je igrala dok je bila trudna, kako se borila protiv rasizma…?