SEBASTIJAN FETEL

Sebastian Fetel ilustracija

Roditelji su malom Sebastijanu već u trećoj godini obezbedili da počne da vozi karting. Fetel je izazivao svoje vršnjake, pa i starije od sebe i u nadmetanju s njima često pobeđivao. To ga je sve više privlačilo i njegov život usmeravalo ka auto-trkama.

Sebastijan Fetel je 2014. godine dobio nagradu Laureus, priznanje da je te godine bio i najbolji vozač Formule 1 i najbolji sportista sveta. Godine 2013. pobedio je na 13 auto-trka i tako izjednačio rekord Mihaela Šumahera po broju pobeda u jednoj sezoni, osvojio je i 397 bodova; ostvario je i devet uzastopnih pobeda i tako izjednačio rekord Alberta Askarija, što nije zapamćeno još od 1953. godine. Ta godina je za Fetela bila izuzetna: počeo je gubeći prvu poziciju, doživeo brojne kritike, imao je i ozbiljnu krizu… Onda je aktivirao maksimum svoje energije i veština i srušio sve svetske rekorde.

Od najmlađeg detinjstva voleo je da se u svemu nadmeće; a kako je, u jednom intervjuu, sam rekao, i „tajnovit i nestrpljiv“. Te osobine uticale su bitno i na njegov razvoj i život: tajnovitost je odredila da njegova ekipa nije mogla bitno da utiče na njegove postupke, ni onda kada je to bilo važno za nastavak trke na pisti ili produžetak ugovora, nestrpljenje je izražavao time što je i u vrlo rizičnim situacijama nastojao da pretekne vozača ispred sebe i vrlo često i uspevao.

Fetelova trkačka biografija je po mnogo čemu jedinstvena. Fetel ima dobre analitičke sposobnosti i izražen predosećaj šta u određenom trenutku treba da uradi. To mu i pomaže da pobeđuje i onda kad izgledi nisu na njegovoj strani. Zato on i kaže: „Svi ovi ljubazni ljudi koji kažu da ću biti svetski šampion neće me učiniti bržim. U to moram sam da verujem…“ Vera da može i posvećenost cilju koji je odredio Sebastijanu daju snagu da se koncentriše na ono što dolazi i da osvoji ono što željno očekuje. Fetel je i dalje među najuspešnijim vozačima F1 svih vremena. Ispred njega su samo Hamilton i Šumaher.