EDSON ARANTES – PELE

EDSON ARANTES - PELE Ilustracija

Psihološki profil i karakter Edsona Pelea najbolje je definisalo zvanično englesko priznanje – titula Počasni vitez. Pele jeste – vitez. Vitez i u životu i u sportu.

Izgrađujući takmičarski duh Pele je prihvatio viteška načela: poštuje i ne povređuje protivnike, uvek i u svemu se bori i pobeđuje, pomaže svima da budu bolji. Uporan u ostvarenju svojih ciljeva, Pele je stalno dograđivao svoje fizičke i psihološke sposobnosti i usavršavao svoj moralni kodeks i – postao najbolji na svetu.

Uzdižući sebe i svoje vrline Pele je postao uzor mnogim mladim ljudima širom sveta koji se bave sportom, naročito fudbalom.

Viteški odnos prema sportu, životu i okolini doveo je Pelea na vrh fudbalskog sveta. Uvek je težio da unapredi svoju igru. Nije to radio zato što je bio nezadovoljan postignutim. Uspevao je da stalno unapređuje sebe i svoju igru zato što je uživao u tome da, sebi i drugima, pokaže da može još bolje i još više.

Pele se uvek borio protiv svega što donosi štetu i sportu i zdravlju. Pele se i danas bori i u dubokoj starosti sebe izgrađuje i unapređuje sopstvenom snagom, moralnim načelima, istrajnošću, verom u više ciljeve… Tako je u mladosti pobeđivao na sportskom terenu; tako se, posle završene fudbalske karijere, javno bori za svoje zdravlje, spreman da uvek pomogne svima najviše što može.

Potvrda njegove ličnosti i karaktera jeste odluka da u junu 2016. godine proda 2.000 svojih trofeja, medalja, suvenira, sportske opreme…. tu su bile i tri medalje osvojena na svetskim prvenstvima, lopta kojom je postigao hiljaditi gol, kopačke, komplet ličnih dresova, šolje s njegovim imenom, replika trofeja pobednika svetskog kupa (prodata za 503.772 evra)… Ukupno je prikupljeno više od tri miliona evra, od čega je veći deo Pele dao za dečju bolnicu. „Učinimo nešto dobro za siromašne. Ovo radim da pomognem onima koji pomažu deci. Ako prodam ove stvari, one će i dalje ostati u mom srcu. Mogao sam da ostanem kod kuće, okružen tim uspomenama, ali nikome ne bi služile“, rekao je Pele, oslanjajući se na štap posle operacije kuka.