NOVAK ĐOKOVIĆ

Novak Djoković Ilustracija

Priznanje Laureus, da je najbolji sportista sveta, Novak Đoković dobio je četiri puta: 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Da je najbolji teniser, dokazao je i u mečevima s najvećim konkurentima: Federera je pobedio 27, a izgubio 23 puta; Nadala je pobedio u 30, a izgubio 28 mečeva; ima pozitivan rezultat i sa ostalim najboljim teniserima: Mari 25:11, Vavrinka 19:5, Čilić 14:1, Dimitrov 6:1, Del Potro 14:4… Rangiranje na ATP listi počelo je1973. godine, najviše nedelja na prvom mestu – 353 nedelje (do kraja 2021) zabeležio je Novak, a nastavio je da i u 2022. godini boravi na prvom mestu. Iza njega su Federer sa 310, Sampras 287, Ivan Lendl 270, Nadal 209 nedelja… Novak je ostvario i najveći broj bodova na ATP listi, rekorder je i po tome što je sedam godina bio prvi teniser sveta. Najuspešniji je bio i 2021. godine;  Eurosport je u junu 2020. godine anketirao 900.289 ljudi, većina se izjasnila da je Novak najbolji teniser svih vremena.

Novak nije samo najbolji sportista i teniser, on je i veoma dobar čovek, dobar suprug i još bolji otac, dobar brat i dobar sin, i dobar prijatelj. Novak je i veoma human čovek koji je mnogo puta pomogao raznim ljudima i u svojoj Srbiji i širom sveta. Izborio se da se nagradni fond na Australijan openu deli tako da više novca dobiju igrači koji brzo ispadnu iz daljeg takmičenja, a da se dobit najboljima (naravno i sebi) smanji.

Mali Nole je prvi put uzeo reket sa četiri godine. Bilo je to u teniskom kampu na Kopaoniku, u Srbiji.Jelena Genčić je pozvala dečaka koji je danima, oslonjen na ogradu, posvećeno gledao kako drugi igraju tenis i dala mu je reket da se i on poigra. Prepoznala je njegov izuzetan talenat i predanost, zavolela je dobrog dečaka i predano ga trenirala šest godina. Jelena je bila Novakov prvi trener i postala njegova omiljena ličnost.

Roditelji, otac Srđan i majka Dijana, i stric Goran rešili su da podrže mladog Novaka. Nije bilo lako, ali su, shvatajući Noletovu posvećenost tenisu i verujući da će uspeti, pozajmljivali i novac da bi njemu obezbedili uslove za što bolje treninge.

Noletova učiteljica Jelena Genčić prepoznala je Noletove karakteristike i mentalnu snagu: „Ljubav ga pokreće, to ne mogu svi da shvate, puno njih misli da samo rad i takmičenje donose maksimum. Nole sam sebi stvara motivaciju, ako nešto pomisli, to će definitivno i ostvariti“, izjavila je Genčićeva. Bila je u pravu, „rad i takmičenje ne donose maksimum“. Potrebno je još nešto. Ljubav i volja su dva moćna oruđa za izgradnju ličnosti i postizanje uspeha u svemu, naročito u sportu.

Dva meča, sa dva najbolja tenisera 20. i 21. veka: sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, najvernije prikazuju ličnost, karakter i kvalitete Novaka Đokovića. U Melburnu 29. januara 2012. godine odigran je najuzbudljiviji teniski meč u istoriji. Igrali su Novak Đoković i Rafael Nadal, a meč je trajao pet sati i 53 minuta. Snaga i veština morale su biti savršene, pobednički duh je odneo pobedu. I gledaoci na stadionu i TV posmatrači više puta su, u toku meča, zanemeli, odajući tako poštovanje i divljenje onome što prevazilazi uobičajene ljudske sposobnosti. Dva savremena gladijatora na tron pobede stavljala su svoje zdravlje i svoj život; napor koji su ulagali jeste bila igra, ali i žrtvovanje. Gotovo šest sati igre dva velika viteza nadmašuju sve što je teniski svet do tada video. Oba igrača su bila blizu potpunog fizičkog sloma. Svima je postalo jasno – Novaka Đokovića, u ovakvom izdanju, niko ne može pobediti. „Ne igra tenis ruka, nego duh koji je vodi“, dopunio je Novaka novinar Aleksandar Gajšek.

Novak koristi najjače stimulanse za koje zna ljudski rod. To su vera i ljubav. Vera – da može i volja – da hoće jesu Noletova najjača oružja. Među značajne stimulanse ubraja se i patriotizam: „Poseban osećaj je podariti trofej svom narodu“, rekao je u jednoj TV emisiji, tu je „mentalni potisak“, snaga njegovog uma, njegov karakter koji gradi od najranijih dana. Uz misiju koju je imao u podizanju pale nade u Srbiji, Novak je pokazao na veliku, od savremene civilizacije zaboravljenu, istinu: vera i duh su jači od snage i veštine.

„Nole sam sebi stvara motivaciju, ako nešto pomisli, to će i ostvariti“