NOVAK ĐOKOVIĆ

Novak Djoković Ilustracija

Mali Nole je teniski reket prvi put uzeo sa četiri godine. Bilo je to u kampu na Kopaoniku, u Srbiji. Jelena Genčić je pozvala dečaka koji je danima, oslonjen na ogradu, posvećeno gledao kako drugi igraju tenis i dala mu je reket da se i on poigra. Prepoznala je njegov izuzetan talenat i predanost, zavolela je dobrog dečaka i predano ga trenirala šest godina. „Ljubav ga pokreće, to ne mogu svi da shvate, puno njih misli da samo rad i takmičenje donose maksimum. Nole sam sebi stvara motivaciju, ako nešto pomisli, to će definitivno i ostvariti“, izjavila je Genčićeva…

Dva meča, sa dva najbolja tenisera 20. i 21. veka: sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, najvernije prikazuju ličnost, karakter i kvalitete Novaka Đokovića. U Melburnu 29. januara 2012. godine odigran je najuzbudljiviji teniski meč u istoriji. Igrali su Novak Đoković i Rafael Nadal, meč je trajao pet sati i 53 minuta. Snaga i veština morale su biti savršene, pobednički duh je odneo pobedu. Gledaoci na stadionu i na TV više puta su, u toku meča, zanemeli. Dva savremena gladijatora na tron pobede stavljala su svoje zdravlje i svoj život; napor koji su ulagali jeste bila igra, ali i žrtvovanje. Igre dva velika viteza nadmašila je sve što je teniski svet do tada video. Oba igrača su bila blizu potpunog fizičkog sloma. Svima je tada postalo jasno – Novaka Đokovića, u ovakvom izdanju, niko ne može pobediti. „Ne igra tenis ruka, nego duh koji je vodi“, dopunio je Novaka novinar Aleksandar Gajšek.

Novak koristi najjače stimulanse za koje zna ljudski rod. To su vera i ljubav. Vera – da može i Volja – da hoće jesu Noletova najjača oružja.

Priznanje Laureus, da je najbolji sportista sveta, Novak je dobio četiri puta: 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Novak je ostvario i najveći broj bodova na ATP listi, rekorder je i po tome što je sedam godina bio prvi teniser sveta. Najuspešniji je bio i 2021. i 2022. godine;  Eurosport je u junu 2020. godine anketirao 900.289 ljudi, većina se izjasnila da je Novak najbolji teniser svih vremena.

Kako Nole kod sebe budi i neguje Veru i Nadu? u knjizi TAJNE POBEDNIKA