NAOMI OSAKA

NAOMI OSAKA Ilustracija

Država Japan je Naomi Osaki ukazala veliko poštovanje tako što je joj dodelila čast da 23. jula 2021. godine u Tokiju upali olimpijsku vatru.

Osaka je to zaslužila jer je osvojila niz velikih teniskih turnira i postala najbolja svetska teniserka što je priznala i Laureus Akademija dodeljujući joj priznanje da je najbolja sportistkinja sveta u 2020. godini.

Teniserka Naomi Osaka je prilično neobična ličnost. Ona je primer kako za uspeh u sportu nisu dovoljne sportske veštine i fizička spremnost, primer da je za najveće uspehe važna, nekad i važnija, dobra mentalna priprema, koncentracija, jaka i stabilna psiha koja može da izdrži i sačuva stabilnost ličnosti, a da „priguši“ emocije u trenucima kada napadaju razni, pa i dobronamerni agresori, pogotovo oni koji nisu nedobronamerni.

Osakini problemi su očigledan primer kako uticaj medija može ozbiljno da uznemiri i destabilizuje ljude. Prvi put se kod nje to videlo u martu 2018. godine, kada je osvojila prvi masters u Indijan Velsu. Na turnir je došla kao 44. teniserka sveta, izgubila je samo jedan set u sedam mečeva i zauzela 11. poziciju na rang-listi najboljih teniserki sveta. Drugi grend slem osvojila je 26. januara 2019. godine na Australijan openu, kada izbila na prvo mesto VTA rang-liste. Tokom 2020, u godini Na Sinsinati openu pobedila je u prva četiri meča, ali je u finalu, zbog povrede tetive, praktično je predala meč, zatim je osvojila Ju-Es open, na Australijan open došla je kao trećeplasirana, pobedila je na svim mečevima, a tokom čitavog turnira izgubila je samo jedan set.

Posle osvajanje teniskih turnira sledile su konferencija za štampu. Osaka je, tada pokazala da joj nije ugodno da govori pred velikim brojem novinara, meškoljila se u stolici, pričala je tihim „umiljatim“ i „kikotavim“ glasom, davala kratke odgovore, jasno je pokazivala da joj ne prija da bude u centru medijske pažnje. Njen glas jeste bio „umiljat“ i izgledao nesigurno, ali je njena misao bila snažna, a potreba da deluje van ustaljenog koloseka komuniciranja bila je vrlo izražena. Situacija u kojoj organizatori i novinari imaju sva prava, pa i da vređaju ljude, a sportisti mogu samo skrušeno da odgovaraju i na pitanja i na provokacije, nije joj prijala, pa je to i pokazala. Bio je to jedan od osnovnih razloga njene „nesigurnosti“ u komuniciranju. Želela je da im kaže ono što ne bi bilo s odobravanjem prihvaćeno, pa se suzdržavala i sebe blokirala…

Osaka je primer, pa i predvodnica, jednog novog i značajnog trenda u svetu sporta, koji nije još dovoljno jasno profilisan, ali pokazuje snagu i uticaj: važnija je borba za ravnopravnost ljudi, važnije je zdravlje sportista… nego osvajanje turnira.

Na Olimpijadi, u svom Tokiju, Osaka je u osmini finala, izgubila, a svi očekivali da će, posle paljenja olimpijske vatre, osvojiti i zlatnu olimpijsku medalju. To je bio dodatni motiv da se počne s traganjem.

Zadatak jeste jasan, ali je i vrlo težak, zahteva odgovore na dosta pitanja:

Kako je i kada Osaka počela da trenira tenis i šta je motivisalo?

Kako je osvajala grend slemove?

Kako je pobedila Serenu Vilijams i druge najbolje teniserke sveta?

Zašto je 2020. prekinula igru na turniru Sinsinati open?

Zašto je napustila Rolan Garos 2021. godine?

Zašto je odbila da igra na Vimbldonu?

Zašto je izgubila meč u svom Tokiju, i to onda kada je i njoj i njenom Japanu bilo najvažnije?

Neće biti lako sve to otkriti. Za odgovorima tragamo u knjizi TAJNE POBEDNIKA