NAOMI OSAKA

NAOMI OSAKA Ilustracija

Država Japan je Naomi Osaki ukazala veliko poštovanje tako što je joj dodelila čast da 23. jula 2021. godine u Tokiju upali olimpijsku vatru. Osaka je zaslužila, osvojila niz velikih teniskih turnira – Laureus Akademija dodeljujući joj priznanje da je najbolja sportistkinja sveta u 2020. godini.

Teniserka Naomi Osaka je neobična ličnost – primer kako za uspeh u sportu nisu dovoljne sportske veštine i fizička spremnost, primer da je veoma važna mentalna priprema… psiha koja može da izdrži i sačuva stabilnost ličnosti, a da „priguši“ emocije u trenucima kada napadaju razni agresori…

Osakini primer kako uticaj medija može ozbiljno da uznemiri i destabilizuje ljude. Prvi put se kod nje to videlo u martu 2018. godine, kada je osvojila prvi masters u Indijan Velsu.

Osaka je primer, pa i predvodnica, jednog novog i značajnog trenda u svetu sporta, koji nije još dovoljno jasno profilisan, ali pokazuje snagu i uticaj: važnija je borba za ravnopravnost ljudi, važnije je zdravlje sportista… nego osvajanje medalja.

Kako je i kada Osaka počela da trenira tenis i šta je motivisalo?  Kako je osvajala grend slemove?

Kako je pobedila Serenu Vilijams i druge najbolje teniserke sveta?

Zašto je 2020. prekinula igru na turniru Sinsinati open?

Zašto je napustila Rolan Garos 2021. godine?

Zašto je odbila da igra na Vimbldonu?

Zašto je izgubila meč u svom Tokiju, i to onda kada je i njoj i njenom Japanu bilo najvažnije?