KASIJUS KLEJ – MUHAMED ALI

Muhamed Ali

Malom nemirnom Kleju roditelji su kupili stari bicikl. Otac ga je popravio i sina naučio da vozi. Jednog dana nepoznati dečko je gurnuo Kleja, uzjahao bicikl i odvezao se. Klej je vrištao i trčao za njim. Sreo je policajca i rekao da će s otmičarem da se potuče. Policajac je odgovorio: „Bolje ti je da, pre toga, naučiš da boksuješ.“ Klej je tako, u desetoj godini, umesto bicikla našao svoju budućnost.

Muhamed Ali je, sredinom 20. veka (od 1964. do 2016. godine), bio najpoznatiji čovek na planeti; u sebi je objedinio nekoliko ličnosti i živeo više života. Bio je prvak sveta u boksu… pobedio je i tadašnju američku administraciju…

Pobeđivao je i jače od sebe, pobeđivao je i onda kada to, objektivno, nije bilo moguće, dugo je vladao svetskim bokserskim ringom.

Ljudi širom sveta, čekajući i gledajući prenos njegovih mečeva na televiziji, noćima nisu spavali, mnoge je motivisao da se i oni bore i da se bave sportom. U Americi je uspostavljeno veliko sportsko priznanje „Muhamed Ali“ koje dobijaju najuspešniji sportisti iz različitih kategorija; svi tada istaknu koliko je Muhamed Ali uticao na njih i na druge sportista, koliko je dobrote doneo ovom svetu.

Kasijus Klej, crnac iz Amerike, je promenio ime u Muhamed Ali. Državna administracija SAD ga je kažnjavala, osuđivala… Na kraju: predsednik SAD Džerald Ford pozvao je Muhameda Alija u Belu kuću i 10. decembra 1974. godine u Ovalnoj kancelariji, pružio mu ruku i odao priznanje za postignute uspehe.

U poslednjim anketama 2020. godine „Ko su najbolji sportisti svih vremena?“ Klej je i dalje zauzimao prvo mesto.