KASIJUS KLEJ – MUHAMED ALI

Muhamed Ali

Malom nemirnom Kleju roditelji su kupili stari bicikl. Otac ga je popravio i sina naučio da vozi. Jednog dana nepoznati dečko je gurnuo Kleja, uzjahao bicikl i odvezao se. Klej je vrištao i trčao za njim. Sreo je policajca i rekao da će s otmičarem da se potuče. Policajac je odgovorio: „Bolje ti je da, pre toga, naučiš da boksuješ.“ Klej je tako, u desetoj godini, umesto bicikla našao svoju budućnost.

Muhamed Ali je, sredinom 20. veka (od 1964. do 2016. godine), bio najpoznatiji čovek na planeti; u sebi je objedinio nekoliko ličnosti i živeo više života. Bio je prvak sveta u boksu… pobedio je i tadašnju američku administraciju…

Imao je više karakteristika koje su ga razlikovale. U najtežim trenucima se, kako je sam objasnio, borio tako što „posegne u dubinu svoje duše i iziđe s dodatnim delićem snage“. Bilo je trenutaka kad je u uglu ringa treneru priznavao: „Ne mogu više“, a onda bi, podstaknut i od svog trenera i navijača, ponajviše od svog „delića snage“, ustajao i – pobeđivao.

Pobeđivao je i jače od sebe, pobeđivao je i onda kada to, objektivno, nije bilo moguće, dugo je vladao svetskim bokserskim ringom.

U poslednjim anketama 2020. godine „Ko su najbolji sportisti svih vremena?“ Klej je i dalje zauzimao prvo mesto.

Klej je pokazivao da u sebi neguje više ličnosti i više profesija, od kojih je boks bio najvidljiviji; bio je iskreni borac i za ljudska prava… ljudima je davao nadu, „probudio anđele u milionima ljudi“ (Remzi Klark, državni tužilac SAD i advokat). Ljudi širom sveta, čekajući i gledajući prenos njegovih mečeva na televiziji, noćima nisu spavali, mnoge je motivisao da se i oni bore i da se bave sportom. U Americi je uspostavljeno veliko sportsko priznanje „Muhamed Ali“ koje dobijaju najuspešniji sportisti iz različitih kategorija; svi tada istaknu koliko je Muhamed Ali uticao na njih i na druge sportista, koliko je dobrote doneo ovom svetu.

Kasijus Klej, crnac iz Amerike, je promenio ime u Muhamed Ali, dugo je bio najpopularnija ličnost na planeti. Državna administracija SAD ga je kažnjavala, osuđivala… Na kraju: predsednik SAD Džerald Ford pozvao je Muhameda Alija u Belu kuću i 10. decembra 1974. godine u Ovalnoj kancelariji pružio mu ruku i odao mu priznanje za postignute uspehe. Tim gestom istovremeno je pokušao da smanji tenzije rasnih podela u Americi.