MARGARET KORT

Margaret Kort

Najbolja teniserka sveta Margaret Kort u svom biću nosi tri ličnosti, a samo jedan karakter. Ima ličnost dobre i poslušne ćerke, dobre supruge i majke koja brine o mužu i deci; ličnost agresivne i posvećene teniserke koja već 50 godina stoji na svetskom vrhu; ima i treću ličnost: bogoumilne pastorke i učiteljice u Biblijskoj školi – Viktorija lajf centru u Melburnu, gde pomaže svima, pa i onima sa kojima se ni u čemu ne slaže.

Sve to nosi i promoviše samo jedan lik i jedan karakter – to je heroina koja nikad ne odustaje, uvek nađe još energije da se bori za cilj koji je sebi zadala. Margaretin pobednički karakter ima i genetske predispozicije, ispoljio se i prilikom rođenja, aktiviran je kada su se i ona i njena majka borile da prežive. Kako se tada borila da udahne vazduh, tako se već 79 godina bori da bude najbolja u svemu što radi.

Australijanka Margaret Kort je najuspešnija teniserka u dosadašnjoj istoriji ovog sporta. Teniskim ringom sveta vladala je od 1960. do 1977. godine. Prema svim pokazateljima, Margaret je najbolja: jedina je osvojila 64 grend slem turnira: 24 u pojedinačnoj, 19 u dublu i 21 u igri mešovitih parova. Iza nje je Serena Vilijams sa 23 i Štefi Graf sa 22 osvojena turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Margaret Kort je Australijan open, u svom Melburnu, osvojila 11 puta, izgubila je samo jednu bitku u finalu ovog turnira.

Punih 14 godina, od 1961. do 1975, Margaret je bila najbolje rangirana teniserka na svetu; bilo je kraćih pauza, kad su se rađala deca, ali – čim bi izišla na teren, bila je još uspešnija i brzo je stizala na vrh. U jednoj godini osvojila je sva četiri grend slem turnira, u jednoj grend slem sezoni (1970) osvojila je 21 od 27 turnira; od 110 mečeva, pobedila je 104 puta. Od ukupno odigranih 1.180 zvaničnih mečeva (u svojoj amaterskoj i profesionalnoj karijeri) ostvarila je 1.073 pobede.

U znak priznanja za njene velike uspehe jedna sportska sala u ovom gradu 2003. godine nazvana je „Arena Margaret Kort“. Onda su došli problemi, jedan uticajni pokret je tražio da se to ime izbriše.