MAJKL FELPS

Majkl Felps

Felps ima više zlatnih olimpijskih medalja nego većina država ovog sveta u čitavoj svojoj istoriji.

Jedan od Majklovih strahova u detinjstvu bio je strah od vode. Majka ga je savetovala da što više puta zaroni kako bi se oslobodio tog straha. On je poslušao. U devetoj godini dijagnostikovana dva poremećaja: hiperaktivnost i deficit pažnje. Uz odgovarajuću terapiju, a sa namerom da ispuni majčine želje, uspeo je da višak energije usmeri ka plivanju; to je, istovremeno, bila i najbolja terapija.

Prevazilazeći strah od vode postao je najbolji plivač u istoriji sveta. Na početku nije pomišljao na takmičenja, samo je želeo da pliva, a kada se rodila želja za pobedama, ubrzo mu se ukazao i put ka vrhu sveta. Jedan od prvih trenera Kit Šertl kaže: „Majkl je bio među najmlađima u grupi, tako da nije uvek bio prvi. U tim trenucima bi napravio ljutit izraz lica, to ga je motivisalo. Voleo je da pobeđuje.“

Na Olimpijadi u Atini Felps je osvojio šest zlatnih i dve bronzane medalje, postigao tri olimpijska i jedan svetski rekord. Na tri sledeće olimpijade: 2008. u Pekingu, 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Žaneiru. Felps ima jasan cilj – da bude najbolji plivač svih vremena, ciljeve je pretvarao u zadatke, samom sebi je dao bezuslovno naređenje da obori rekorde svog idola Spica, čiju je zalepljenu fotografiju držao u svom ormaru. jedini je oborio sedam svetskih rekorda i osvojio sedam olimpijskih medalja. Felpsu se ukazala šansa da bude bolji zato što je u plivačka takmičenja ubačena još jedna – osma disciplina.

Danas je vladajuća teorija da cilj trenera mora biti da sportistu, ubedi da zadati cilj može postići. Felpsov trener je radio suprotno: mladog Felpsa je motivisao tako što mu je govorio: „Ti to ne možeš!“ Felpsa je to izazivalo, budilo i inat i prkos. Oborio sve dotadašnje rekorde i osvojio najviše zlatnih medalja.

Felps je bio i ostao šampion koji može da pobedi i sebe, i svoje protivnike i sopstvene probleme. Više puta je učio na sopstvenim greškama…