MAJKL DŽORDAN

majkl džordan ilustracija

Majkl Džordan: jednako – najbolji košarkaš! Dovoljno je reći Džordan i svi će znati da je to najbolji košarkaš svih vremena: šampion NBA lige, najbolji strelac, najbolji u zakucavanju, najbolji defanzivac, ruki godine, najbolji kradljivac lopti NBA lige… Najbolji.

U srednjoj školi Džordan je trenirao bejzbol, fudbal i košarku. Kada je tamošnji trener birao košarkaški tim, Džordanu je rekao da je suviše nizak (samo 180 santimetara) i da nije za košarku, da je za njega bolje da se opredeli za bejzbol. Kod Džordana je proradio prkos i – otvorio vrata prema svetskom tronu.

Veliki uticaj je sigurno imao stariji brat Leri, koji je bio dvadesetak santimetara niži od Majkla, ali ga je redovno pobeđivao u igri jedan na jedan. Ta, bratska, borba i česti „ubodi“ starijeg razvijali su takmičarski duh i začeli pobednički mentalitet. U „bratskoj borbi“ aktivirala se nesavladiva želja da se brat sustigne i da se prestigne. Trener kaže „previše si mali“, brat koji je još manji pobeđuje ga. Džordan nema drugog rešenja nego da se bori i da ide napred… buknuo je prkos i inat, ponajviše vera u sebe i svoje mogućnosti.

Košarka je za njega bila – terapija. Način kako je Džordan postao izuzetan najbolje razotkrivaju njegove izjave: „Moraš da očekuješ uspehe od sebe pre nego što ih ostvariš…Moji heroji su bili i ostali članovi moje porodice. Ne mogu nikog drugog da zamislim u toj ulozi“. Otac, majka i brat  sigurno su imali velikog uticaja na odrastanje i na Džordanovo formiranje.

Šta je bilo presudno da Džordan napravi nedostižne rezultate? Odgonetka se verovatno može naći u njegovim izjavama koje su objavile brojne novine:

– Propustio sam više od 9.000 pogodaka u karijeri, izgubio sam 300 utakmica, 26 puta sam promašio poene za pobedu. Padao sam iznova i iznova… I zato sam uspeo!

                – Mogu da prihvatim neuspeh, svakome se to desi… Ali ne mogu da prihvatim odustajanje.

                – Talentom se dobijaju utakmice, ali timskim radom i inteligencijom se osvajaju titule.

                – Postoje ljudi koji žele da se nešto dogodi i oni koji čine da se to dogodi.

– Moja ljubav je takmičenje. To zahteva lojalnost i odgovornost, a vraća mi ispunjenje i mir.

                – Moraš da očekuješ uspeh od sebe – pre nego što ga postigneš.“