MAJKL DŽORDAN

majkl džordan ilustracija

Majkl Džordan: jednako – najbolji košarkaš!

Dovoljno je reći Džordan i svi će znati da je to najbolji košarkaš svih vremena: šampion NBA lige, najbolji strelac, najbolji u zakucavanju, najbolji defanzivac, ruki godine, najbolji kradljivac lopti NBA lige… Najbolji.

Veliki uticaj na Džorda imao je njegov stariji brat Leri, koji je bio dvadesetak santimetara niži od Majkla, ali ga je redovno pobeđivao u igri jedan na jedan. Ta, bratska, borba i česti „ubodi“ starijeg razvijali su takmičarski duh i začeli pobednički mentalitet. U „bratskoj borbi“ aktivirala se nesavladiva želja da se brat sustigne i da se prestigne.

Trener kaže „previše si mali“, brat, koji je još manji, pobeđuje ga. Džordan nema drugog rešenja nego da se bori i da ide napred… buknuo je prkos i inat, ponajviše vera u sebe i svoje mogućnosti.

Košarka je za njega bila – terapija. Način kako je Džordan postao izuzetan najbolje razotkrivaju njegove izjave: „Moraš da očekuješ uspehe od sebe pre nego što ih ostvariš…Moji heroji su bili i ostali članovi moje porodice. Ne mogu nikog drugog da zamislim u toj ulozi“. Otac, majka i brat  sigurno su imali velikog uticaja na odrastanje i na Džordanovo formiranje.