LUIS HAMILTON

Luis Hamilton

Luis Hamilton je krajem 2020. godine dobio zvanično priznanje – najuspešniji gran-pri vozač svih vremena. Osvojio je sedam šampionskih titula u Formuli 1 i tako izjednačio rekord koji je dugo držao Mihael Šumaher. Istovremeno je ostvario i 95 pobeda u karijeri (Šumaher ih ima 91). Krajem 2020. godine dobio i titulu viteza od britanske kraljice Elizabete Druge. Velikom priznanju doprinela je i Luisova višegodišnja borba za ljudska prava, a protiv rasizma u Engleskoj i čitavom svetu; dobio i niz drugih priznanja, 2020. godine dobio je i Laureus, zajedno sa fudbalerom Mesijem, proglašen za najboljeg sportistu sveta.

Pobedio je sve, pobedio je i sebe. Ni korona nije uspela da ga zaustavi. U novembru 2020. objavljeno je da Luis Hamilton ima kovid, 10 dana je proveo u karantinu, izgubio je šest kilograma, sam je rekao da su mu oslabili mišići… Trka za Veliku nagradu Turske vožena je 15. novembra 2020. Do poslednjeg dana nije se znalo da li će Hamilton nastupiti. Veliki šampion je krenuo uzdržano. Imao je i problema: izleteo je sa staze, menjao je gume, žalio se na kočnice… Tek u 37. krugu uspeva da preuzme prvo mesto, a već u 43. krugu je ceo krug odmakao ispred Botasa – trku je završio trijumfalno – zabeležio je 94. pobedu u karijeri i osvojio sedmu šampionsku titulu. Naredna trka Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina vožena je 29. novembra 2020. godine. „Sad krećem iz početka, nije mi drago i zabavno, ali odlučan sam da se vratim u staru formu“, izjavio je Hamilton. Ostvario 11. pobedu u sezoni, a 95. pobedu u karijeri.

Luis Hamilton je rođen 7. januara 1985. u Stivenidžu u Engleskoj. Ljubav prema auto-sportu kod Luisa je probudio njegov otac tako što je jednog dana malom Luisu poklonio automobil kojim je moglo daljinski da se upravlja. Luis je odgurnuo u stranu sve druge igračke i posvetio se automobilu. Uvidevši Luisovu veliku zainteresovanost, Entoni je svom sinu, kada je imao šest godina, kupio karting auto. Hamilton je bio presrećan i već sledeće godine učestvovao je na auto-trkama. Da bi obezbedio novac za automobil i za Luisovo uzdizanje, otac je svakog dana radio po tri posla, potrošio je više od 20.000 funti, nekoliko puta je i porodičnu kuću stavljao pod hipoteku.

Očeva upornost je probudila i aktivirala strast i kod mladog Luisa i tako je, u ranom detinjstvu, krenuo putem šampiona. Stimulisalo ga je dodatno to što je kao jedino tamnoputo dete u auto-klubu bio izložen i rasističkom zlostavljanju. Posle 18 godina gotovo svakodnevnog druženja i zajedničkog treninga, Hamilton je 2010. godine ocu rekao da više ne želi da on bude njegov menadžer. Luis se osamostalio, slušao je savete drugih ljudi, studiozno zapažao ono što mu je bilo najvažnije… Otac je to teško doživeo: „Bilo je to najgore vreme u mom životu. Teško je to objasniti… verovatno sam bio previše naporan. Stalno sam govorio: Luise, uradio ovo, uradi ovako. On je odgovarao: Pusti me, tata, ja sam odrastao. Kriv sam ja jer to nisam shvatao…“. Luis je ocu dao i „utešnu nagradu“ – tri miliona funti; 300 puta više novca nego što je otac na početku uložio, oca je počastio i javnom zahvalnicom: „Kad sam imao šest ili sedam godina, tata mi je rekao da nikad ne odustanem… Tata me je podržavao od prvog dana, ali i Linda i moja mama. Mnogo su toga dali kako bih mogao biti ono što jesam. Prvi put, nakon dugo vremena, ujedinjeni smo kao porodica. Kako se osećam? Reći da sam na sedmom nebu bilo bi preblago, daleko sam iznad toga“, izjavio je Luis.

Na profilu koji ima više od 93 hiljade pratilaca Hamilton je napisao inspirativnu poruku: „… Uvek postoji trenutak i za vas da ustanete. Svaki put kad padnete prilika je da ustanete i da rastete. Moja porodica me je inspirisala… Sve što mogu jeste da se maksimalno trudim da budem najbolji što mogu i da svetlim najjače što mogu. Ako mogu ustati i ostvariti svoje snove u stvarnosti, možete i vi.“

Kako je Hamilton posle padova ustajao i pobeđivao…?