LARISA LATINJINA

Larisa Latinjina

„Oduvek sam imala potrebu da budem najbolja u svemu što radim, bilo da trčim sa dečacima na ulici ili da se posvetim nauci. Pri tome, smisao nije bio u pobeđivanju. Moja potreba je bila da aktiviram svoj maksimum.“ Tako je Larisa Latinjina objasnila svoj ogromni uspeh. Od 1956. do 1964. osvojila je 18 olimpijskih (od čega devet zlatnih), 14 svetskih i 13 evropskih medalja, od čega ukupno 25 zlatnih. Tokom 12 godina, na 23 velika međunarodna takmičenja uvek je bila – najbolja.  

Larisa dosledno poštuje i primenjuje dva osnovna pravila olimpijskih igara. Prvi simbol olimpizma je slogan: „Najvažnija stvar u životu nije trijumf, već borba; nije najbitnije pobediti, već boriti se i učestvovati.“ Larisa je od najranijeg detinjstva učestvovala i borila se.

Larisin olimpijski rekord niko – ni žena, ni muškarac – punih 48 godina, od 1964. do 2012, nije dostigao. Tek je 2012. godine Majkl Felps, na olimpijadi u Londonu, osvojio svoju 19 medalju i tako nadmašio Larisu.

Najveću zaslugu za formiranje pobedničkog karaktera i za svoje uspehe Larisa pripisuje svojoj majci. „Osećam se toliko zahvalno svojoj mami što sam odrastala želeći da uvek pobeđujem i da budem pobednik. Moja mama je bila sama jer je moj otac poginuo u ratu, u Bici za Staljingrad, ali me je i dalje tako odgajala…“ objasnila je Larisa.

Kako je „uspevala da uvek aktivira svoj maksimum…“? u knjizi TAJNE POBEDNIKA