JUSEIN BOLT

Jusein Bolt Ilustracija

Jusein Bolt je najbolji atletičar svih vremena: 11 zlatnih medalja sa svetskim prvenstvima, osam zlatnih olimpijskih medalja, više od 20 puta je obarao svetske rekorde, dobio četiri priznanja Laureus da je najbolji sportista sveta. U konačnom zbiru Boltovi uspesi izgledaju ovako: Olimpijske igre Peking 2008. – tri zlata, London 2012. – tri zlata, Rio de Žaneiro 2016. – tri zlata. Svetska prvenstva: Osaka 2007. – dva srebra, Berlin 2009. – tri zlata, Tegu 2011. – dva zlata, Moskva 2013. – tri zlata, Peking 2015. – tri zlata…

Njegovim rekordima 9,58 sekundi na 100 metara i 19,19 sekundi na 200 metara niko se još nije ni približio. Atletičari i stručnjaci ih još gledaju s nevericom.

Jusein Sent Leo Bolt rođen je 21. avgusta 1986. godine u malom Šervud Kontentu na Jamajci. Odrastao je u porodici s roditeljima, bratom i sestrom. Kao dečak Bolt je slobodno vreme provodio igrajući kriket i fudbal sa društvom.

Uz nesporan talenat i atletske sposobnosti, pomoć roditelja, dobre trenere, uporne dugotrajne treninge, sportske uzore, podršku bivšeg olimpijca i trenera, koji su mu pomogli da poboljša svoje sprinterske veštine, u Boltovu sudbinu umešala se i viša sila. Njegova majka Dženifer je sinu objasnila značaj  vere u Boga.

Dolaze nadmetanja u dve najveće sportske arene za kojima čeznu svi sportisti: svetska atletska prvenstva i olimpijske igre. Bolt u svojoj sportskoj karijeri praktično nije imao konkurenciju. Postigao je do tada nezamislive rezultate, neprikosnoven je i dalje na sprinterskom tronu od 100 i 200 metara. Na svetskom prvenstvu u atletici Bolt je postigao senzacionalne rezultate, dva se izdvajaju – svetski rekordi 9,58 na 100 i 19,19 sekundi na 200 metara. Analize su pokazale da je „Ciklon sa Jamajke“ 200 metara pretrčao u 80 koraka.

Objavljena je i Boltova MUSTRA ZA TRENING koja je većini sportista, koji su tako vežbali osam nedelja, pomogla da poboljšaju svoje rezultate i svoje mogućnosti.

Majka mu je objasnila značaj vere u Boga. Kako je postao vernik i pobednik?