JELENA ISINBAJEVA

JELENA ISINBAJEVA Ilustracija

Jelena Isinbajeva je prva žena na svetu koja je uvis skočila preko pet metara. Jelena je 28 puta postavljala i popravljala svetski rekord u najzahtevnijoj atletskoj disciplini – skoku uvis s motkom.

Jelenini rekordi: svetski rekord na otvorenom 506 i u dvorani 495 cm, postignuti pre 11 godina, i danas deluju nedostižno za ostale atletičarke sveta.

Na olimpijskim igrama osvojila je dve zlatne (2004. i 2008) i jednu bronzanu (2012) medalju. Svetska šampionka je bila sedam puta – tri puta na otvorenom i četiri puta u dvorani. Zlatne medalje je osvojila na svim velikim: državnim, evropskim i svetskim takmičenjima na kojima je učestvovala, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF) tri puta je Jelenu Isinbajevu proglasila za najbolju atletičarku sveta. Akademija Laureus joj je 2007. i 2009. godine dodelila priznanje – najbolja sportistkinja sveta, u obrazloženju je istaknuto da je priznanje dobila zbog izuzetnih rezultata, ali i zbog toga „što stalno pokušava da nadmaši sebe i što je doprinela razvoju i promociji sporta“.

Jelena je počela da trenira kad je imala pet godina. Njena majka Natalija je obe svoje ćerke upisala u sportsku gimnaziju, a devojčice i treneri su odlučili na koji će sport da se usmere. Mlađa Ina je krenula na košarku, a Jelena je počela da vežba gimnastiku. Porodica je bila siromašna; otac, Gadži Gadžijevič Isinbajev,bio je vodoinstalater, majka Natalija Petrovna radila je u Volgogradskoj kotlarnici.

To je Jelena Isinbajeva – nije mogla da preskoči 502, ali kad uveri sebe da može, tada preskoči 503 santimetra. Potvrđuje ono staro pravilo: „Čovek je ono u šta veruje.“