ESTER VERGER

ESTER VERGER Ilustracija

Jedna žena ima tri života.

Prvi je bio kratak, okončan je u osmoj godini teškom operacijom koja je završena trajnim invaliditetom obe noge.

Drugi život je nju izneo na svetski vrh i po oceni najboljih sportista sveta, novinara i brojnih svetskih medija, ustoličio je na mesto „najbolje profesionalne sportistkinje svih vremena“ (Eurosport).

Treći život je počeo 2004, a dodatno je aktiviran 2013. godine (kada je prestala da se takmiči). Prvo je projektovala, a zatim i preuzela vodeću ulogu u fondaciji koja ima veoma važan humanitarni značaj, sa ciljem da poboljša živote što više dece s invaliditetom širom sveta, naročito u njenoj rodnoj Holandiji.

To je holandska i svetska teniska zvezda Ester Meri Verger. U Esterinoj biografiji teško se snalaze i statističari, ima čak i malih razlika u brojkama kod različitih izvora: dok jedni objavljuju da je osvojila 700 mečeva, drugi tvrde da je pobedila „samo“ 695 puta. Svi se slažu da je, u karijeri, izgubila samo 25 puta.

Boreći se za život Ester je gradila i izgradila posebnu, specifičnu, i veoma snažnu ličnu psihologiju. Ester se izborila da postane i majka. Uz medicinsku pomoć oplodnje sa svojim partnerom dobila je dete. Ostvarila je još jednu veliku pobedu – pobedila je i tumor koji ju je napao 2020. godine.

Ester je sažela svoju filozofiju i pristup životu: „Ne radi se o tome da budete najbolji, već o tome da svakim danom postajete sve bolji. (…) Igram ne da izgubim, već da pobedim.“ Bivajući „svakim danom sve bolja“, postala je najbolja paraolimpijka i najuspešnija teniserka i sportistkinja sveta i velika humanitarka koja dobro čini hiljadama dece sa razvojnim problemima

Za frapantne, zadivljujuće, rezultate presudna su očito bila četiri faktora…