DANIJEL DIJAS

DANIJEL DIJAS Ilustracija

Danijel Dijas je fenomen – po mnogo čemu, gotovo u svemu.

Nazivali su ga – invalid, a on je postao nedostižni šampion. Nije znao da pliva, a osvojio je najviše zlatnih medalja u svetu plivanja.

Svi uspešni sportisti su izabrani sport počeli da treniraju u ranom detinjstvu, neki i u drugoj ili trećoj godini života, Dijas je plivanje počeo da trenira sa 16 godina i – postao paraolimpijski šampion sveta.

Osvojio je najviše medalja u paraolimpijskim sportovima. Na trećim Paraolimpijskim igrama, na kojima je on učestvovao i pobeđivao, u Rio de Žaneiru 2016. godine osvojio je devet medalja. Tada je zvanično objavljeno da je Dijas „najuspešniji muški paraolimpijski plivač svih vremena“. Dobio tri priznanja Akademije Laureus.

Sve je počelo, kao i kod većine vrhunskih sportista, iznenada. Neplanirano i neočekivano kod Dijasa se upalila iskra nade, želje, snage, vere, slobode… i velikog napretka. Dogodilo se to 2004. godine dok je mladi Dijas na televiziji gledao kako se brazilski plivač Klodoaldo Silva (koji ima cerebralnu paralizu) takmiči na letnjim Paraolimpijskim igrama u Atini.

Tada je Dijas sebi rekao: „Možeš i ti. Kreni!“ Zatražio je od roditelja da ga odvedu do bazena, na plivanje. Put za dotad neviđeni uspeh se otvorio.

Dijas je počeo da trenira plivanje; pre toga se plašio da uđe u vodu.