ALEKSANDAR ALEKSANDROVIČ KARELJIN

Aleksandar Kareljin

Niko nikada u istoriji sporta to nije postigao – jedino je Aleksandar Kareljin uspeo da u 889 dvoboja pobedi 887 puta. Od 1985. do 1999. godine na svim velikim takmičenjima u rvanju, na kojima je učestvovao – od svetskih šampionata i olimpijskih nadmetanja do prvenstava Evrope i Sovjetskog Saveza – Aleksandar Kareljin se borio i – samo dva puta je izgubio.

Zato su ga i nazvali Ruski Medved. Da bi bar malo bacili senku na nepobedivog „medveda“, dodali su mu i nadimak Eksperiment. Bilo je i to opravdano – Aleksandar je stalno eksperimentisao sa sobom i stalno je dograđivao i poboljšavao svoje mogućnosti i 14 godina vladao svetskim tronom rvanja.

Kareljin je 1980. u svojoj trinaestoj godini, počeo da trenira i da se takmiči. Već 1985. godine na juniorskom prvenstvu sveta u rvanju osvojio je zlatnu medalju; devet puta je bio prvak sveta, 12 puta prvak Evrope, na olimpijadama je osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Kombinacija snage, tehnike i odlučnosti trinaest godina ga je držala na svetskom prestolu rvanja u superteškoj kategoriji.

 

Kareljinova „najvažnija droga“ jeste da sve u životu radi najbolje što je moguće; ne štedeći sebe on usavršava i podiže upravo – sebe. Tako služi kao primer kako se treba boriti i za sebe i za sve ljude ovog sveta. Svoj odnos prema svetu, prema budućnosti i uopšte prema smislu života najkraće i najjasnije je izrazio rečima: „Mi smo dužni da vaspitavamo mlade ličnim primerima.

Kako su njega vaspitavali, a kako on mlade vaspitava? u knjizi TAJNE POBEDNIKA